fbpx

HISTORIA MONARK CARGO

HISTORIEN OCH VARUMÄRKENA

VÅR HISTORIA

Våra Monark Transport och Special cyklar har en lång och anrik historia som tar sin början på två svenska orter vid början av förra sekelskiftet. I Vansbro tillverkades redan 1910 den första Kroon-cykeln. Från Kroon har vi traditionen med robusta cyklar av hög kvalitet lever ännu kvar.

Ungefär samtidigt startades Monark nere i Varberg då Birger Svensson inregistrerade firman Svenska Cykeldepoten. Svensson blev sedan känd som Fattigpojken som blev Sveriges cykelmonark. Cykelfabriken blir ett av de tongivande företagen i Sverige och 1934 firade man de 25 åren med ett namnbyte till Svenska Cykelfabriken Monark.
På 1970-talet köpte Monark den anrika cykelfabriken CH Kroon och fabriken i Vansbro har sedan dess tillverkat transport och specialcyklar under namnet Monark.

En cykel från Monark är en slitvarg, en arbetshäst som tål tuffa tag och garanterar lång livslängd. Monarks cyklar finns i en mängd olika utföranden; allt från den gamla hederliga budcykeln till sparkcyklar, trehjulingar och tandemcyklar till den välkända postcykeln.

Monarks postcykel är ett uppskattat arbetsredskap i flera postverksamheter i Europa och för varje dag som går upptäcker allt fl er fördelarna med cyklar från Monark.

Monark Exercise AB är en del av Cycleurope AB som ägs av familjen Salvatore Grimaldi. I gruppen ingår varumärken som Bianchi, Crescent, DBS, Everton, Gitane, Kildemoes, Monark, Peugeot, Puch, TEC och Spectra.